СПАДКОВЕ ПРАВО - Галкевич, Сергій Вікторович; Галкевич, Сергій Вікторович; Галкевич, Сергій Вікторович (Чернівец. нац. ун-т ім. Ю. Федьковича, 2026)
Право на спадкування належить до фундаментальних засад приватного права, що забезпечує стабільність цивільного обороту та гарантує стабільність майнових відносин. Створення належного правового підґрунтя, за наявності якого особа може бути впевнена як у захисті своїх спадкових прав, так й у можливості розпорядитися власністю на випадок смерті, є прямим обов’язком кожної демократичної, правової держави. Реалізація людиною права на спадкування не втрачає своєї актуальності протягом десятиліть, набуваючи нових аспектів з розвитком суспільства. Сучасний етап характеризується високою мобільністю населення, ускладненням структури об’єктів власності та необхідністю адаптації класичних норм до умов цифрової трансформації, глобалізаційних процесів. Однією із ключових проблем спадкового законодавства України залишається необхідність його постійного вдосконалення, подолання колізійності та заповнення прогалин, що виникають при зіткненні теоретичних норм із динамічною практикою. Чинне регулювання часто стикається з викликами, які потребують оперативного аналізу судової практики та врахування міжнародних стандартів, особливо у сферах, що стосуються транскордонного спадкування. Наступний виклик – складність і багаторівневість процедурних аспектів оформлення спадкових прав. Відсутність повної злагодженості в роботі державних органів, нотаріату та суду створює додаткові бар’єри для громадян, що вимагає розробки нових, більш прозорих і доступних підходів до реалізації права на спадщину. Наявність значної кількості викликів у сфері спадкування, як-от: питання спадкування цифрових активів, визначення правового статусу окремих об’єктів майна, необхідність захисту прав вразливих категорій спадкоємців і потреба у впровадженні світового досвіду – це далеко не всі 5 нинішні завдання в галузі спадкового права, які потребують глибокого наукового та практичного осмислення. Запропонований навчально-методичний посібник має на меті сприяти поглибленому вивченню ключових положень спадкового права, їх критичному аналізу та засвоєнню навичок розв’язання складних юридичних казусів. Робота з посібником допоможе студентам не лише засвоїти теоретичну базу, а й розвинути навички правового мислення, що є необхідною складовою для підготовки майбутніх професійних правників.
Посібник підготовлений відповідно до робочої програми навчального курсу дисципліни «Спадкове право» для спеціальності 081 «Право» та є завершеним навчальним виданням, необхідним і достатнім для повного вивчення курсу. Для проведення практичних занять зі студентами юридичних факультетів з дисципліни «Спадкове право»