Трудовий договір як множинна правова конструкція - Hetmanseva, Nina (Наукові записки НаУКМА, 2019)
У статті розкрито питання, пов’язані з правовою характеристикою трудового договору як множинної, складної правової конструкції. Наголошено, що сучасні умови диктують новизну як самої конструкції поняття, так і змісту трудового договору, його ознак: особистісного, організа- ційного і майнового, які характеризуються суттєвими видозміненнями, модифікацією, що спричи- нена об’єктивними закономірностями розвитку трудових відносин. Констатовано, що трудовий договір має багато особливостей та ознак. Трудовий договір є юридичним фактом, що реалізує основну свою властивість – породжує трудове правовідношення. Створивши трудове правовідно- шення – категорію предмета, трудовий договір як категорія методу сам починає його регулювати. Зроблено висновок, що трудовий договір є джерелом прав і обов’язків сторін.
Keywords: трудовий договір; трудові правовідносини; зміст трудового договору; договірне регулювання трудових відносин; сторони трудового договору; джерело права