вплив соціальної ситуації на стратегії поведінки особистості в конфлікті - Доскач, Світлана Сильверстівна; Смолій, Софія Михайлівна (Чернівці: Чернівец. нац. ун-т, 2022)
У конфліктних ситуаціях поведінка людей відрізняється. Одні діють відкрито, не стримано, інші, ніби, спостерігають з боку, хоча й спричиняють цей конфлікт. Зазначені розбіжності у поведінці детерміновані не тільки зовнішніми обставинами, а й індивідуальними (внутрішніми) психологічними якостями. До них належать: потреби, мотиви, установки, прагнення, переконання тощо.
Виміри особистісних трансформацій
конфлікти є невід’ємною частиною суспільства. Причинами конфліктів можуть бути різні ситуації, але усі вони мають соціальну природу. Таким чином, складається соціальна ситуація, у якій утворюються різні групи, де суспільство протистоїть одне одному заради просування власних інтересів ціною інших. Таке соціальне явище називають соціальним конфліктом, який на міжособистісному рівні характеризується як реакція особистості на непорозуміння та намагання подолати дисгармонію, шляхом вибору моделі або стратегії поведінки у конфлікті.
Keywords: конфлікт, конфліктна поведінка, соціальний конфлікт, соціальна ситуація, конфліктний тип особистості