Інноваційні методи підбору персоналу в умовах диджиталізації - Liubov, Vodianka; Luste, Elena; Ратушняк, Діана (My University, 2022)
У статті досліджено характеристику інноваційних методів підбору персоналу та їх використання в сучасних компаніях. Так як персонал є основним ресурсом кожної компанії, важливо вміти правильно здійснювати його підбір. Можемо зауважити, що підбір персоналу – це процес залучення нових співробітників до роботи в компанії. Даний процес є важливим в умовах діджиталізації, оскільки в більшій мірі, формує конкурентні позиції самої компанії на ринку. Відповідно компанії все частіше звертаються до інноваційних методів, які допомагають їм знаходити сильних та перспективних робітників швидко та ефективно. У дослідженні проаналізовано такі інноваційні методи, як хедхантинг, цифровий рекрутинг, скринінг, прелімінарінг, аутстафінг, аутплейсмент, executive search та лізинг персоналу. Описано характеристику кожного методу, переваги та недоліки використання, а також їх доцільність у різних випадках. Визначено як дані методи застосовуються в Україні та світі, окреслено перспективи їхнього розвитку та ефективність використання. Обгрунтовано, який метод є найперспективнішим, і якому приділяється найбільша увага для формування трудового колективу. Охарактеризовано методи за поглибленим та поверхневим підбором, та визначено частку ймовірності закриття вакансії за допомогою того чи іншого методу. Проаналізовано частку компаній з використання методів підбору персоналу, як за формальними ознаками, так і за специфічними, тобто застосування інноваційних технологій. В ході даного дослідження було визначено, що не існує універсального методу підбору персоналу. Його вибір повинен базуватися на специфіці самої компанії, яка здійснює пошук кадрів, а також виходячи з посади, позиції, терміновості та ситуації на ринку праці. Головне робити професійний підбір, адже кадри впливають на репутацію та економічне становище компанії вцілому.
Keywords: хендантинг; аутстафінг; аутплейсмент; рекрутинг; скринінг; прелімінарінг; організаційна культура