АДАПТИВНІ МЕХАНІЗМИ РЕГУЛЮВАННЯ ФАРМАЦЕВТИЧНОГО РИНКУ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ В УМОВАХ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ - Буднікевич, Ірина Михайлівна; Гончар, Вадим Іванович; Budnikevich, Iryna; Honchar, Vadym (інвестиції: практика та досвід, 2020)
Предметом дослідження є теоретичні засади, методичні основи і практичні аспекти регулювання фармацевтичного ринку національної економіки в умовах надзвичайних ситуацій. Методологічною та інформаційною основою статті є матеріали наукових періодичних видань, ресурси Internet, офіційна інформація Державного казначейства України. Під час проведення дослідження використано методи аналізу і синтезу, табличного відображення даних. Метою статті є узагальнення досвіду використання механізмів адаптивного регулювання фармацевтичного ринку національної економіки в умовах надзвичайних ситуацій, їх критична оцінка і напрямів подальшого розвитку. Надано оцінку державної політики в умовах адаптивного карантину, пов'язаного з СOVID-19. Основний науковий результат статті полягає у визначенні принципів, складових і пріоритетів механізмів адаптивного регулювання фармацевтичного ринку національної економіки в умовах надзвичайних ситуацій. Ключовими принципами є: гнучкість і оперативність, швидке реагування, вертикальна інтеграція, горизонтальний розподіл, логістична оптимізація поставок, створення незнижуваного залишку і страхових запасів лікарських засобів, розробка інноваційних фармацевтичних засобів, моніторинг і контроль тощо. Складовими є такі механізми: правові, економічні, соціальні, адміністративні, узгоджене функціонування яких дозволятиме забезпечити ефективність системи фармацевтичного забезпечення населення з урахуванням особливостей класифікації надзвичайних ситуацій за рівнями (державний, регіональний, місцевий). Пріоритетом механізмів адаптивного регулювання фармацевтичного ринку національної економіки є виділення фармацевтичного забезпечення в умовах надзвичайних ситуацій як самостійного напряму медицини катастроф, екстреної медичної допомоги, протиепідеміологічного захисту, що має автономні плани, кошториси, статті фінансування у Державному і місцевих бюджетах. Розмежування механізмів регулювання медичної і фармацевтичної допомоги дозволить виявити найбільш значущі точки їх підтримки, встановити фінансові і соціальні ключові показники ефективності тощо.
Adaptive mechanisms of regulation of the pharmaceutical market of the national economy in emergency situations
Keywords: адаптивні механізми; регулювання; фармацевтичний ринок; національна економіка; надзвичайні ситуації; adaptive mechanisms; regulation; pharmaceutical market; national economy; emergency situations