Копінг та психологічний захист у пристосуванні людини до вимог інформаційного суспільства - Чаплак, Ян; Проскурняк, Ольга; Степаненко, Ольга (Чернівецький національний Університет імені Юрія Федьковича, 2022)
Незважаючи на очевидну несхожість, копінги та захисти є спорідненими психічними явищами і разом, взаємодіючи, функціонують задля відновлення психічної рівноваги та соціально-психологічної адаптації особистості, однак кожен своїм властивим йому способом. При цьому механізми захисту психіки та копінги є за своєю суттю ситуативно діючими: ефективне їх застосування у певній ситуації не означає аналогічної результативності в іншій ситуації, однак вибір стратегій копінгу та механізмів психічного захисту вважаємо характерним для певної людини. Припускаємо, що у ситуації, що склалася в Україні зокрема та цілому світі загалом, пов’язаній із захворюванням на COVID-19 та його небезпекою для людства в цілому, застосування кожною людиною як механізмів психологічного захисту, так і копінг-стратегій активізується задля збереження стабільності психіки.
Keywords: копінг-стратегії, адаптація, психологічний захист, механізми захисту