Буковинські артионіми як складник української ідеонімії - Протащук, Віра (My University, 2021)
Дипломна робота присвячена дослідженню назв картин буковинських художників XVII-XXI ст., з’ясуванню їхньої образно-семантичної, хронологічно-структурної та функційної специфіки. Уперше здійснено комплексний аналіз цієї групи пропріальної лексики; визначено місце назв об’єктів образотворчого мистецтва в національній онімійній системі; запропоновано класифікацію назв художніх полотен за кількома принципами; досліджено лінгвокультурологічні та когнітивні потенції найменувань артоб’єктів за допомогою проведення трьохетапного, спрямованого асоціативного експерименту. Отримані результати аналізу назв картин забезпечать тяглість та системність студій артионімів, стануть основою для подальших ономастичних досліджень, зокрема в ідеонімії.
Bukovynian artionyms as a part of Ukrainian ideonymy
Keywords: ономастика, ідеонім, артионім, назва картини, структурно-хронологічний аналіз, образно-сематична класифікація, функційне навантаження, спрямований асоціативний експеримент.