Взаємодія PbCsBr3 з розчинами системи диметилсульфоксид – етилацетат - Фочук, Петро Михайлович; Іваніцька, Валентина Григорівна; Вержак, Євгенія Василівна (My University, 2024)
Вивчено процес хіміко-динамічного полірування поверхні метал-галогенідного перовскіту PbCsBr3 травниками на основі розчинів системи диметилсульфоксид – етилацетат (ДМСО-ЕА). Досліджено залежності швидкостей розчинення перовскіту від вмісту етилацетату у складі розчину травника. Аналіз якісних характеристик одержаної в результаті травлення поверхні здійснено за допомогою метода оптичної мікроскопії. Встановлено, що процес розчинення PbCsBr3 у травниках системи ДМСО-ЕА відбувається за дифузійним механізмом. На основі одержаних результатів оптимізовано склади травильних розчинів та технологічні режими проведення хіміко-динамічного полірування монокристалів PbCsBr3. Модифіковані етилацетатом травники є перспективними для використання у технології перовскітних матеріалів у тому випадку, коли основною метою є повільне видалення поверхневого шару напівпровідника, а також одержання високоякісної, структурно-досконалої його поверхні. The process of chemical-dynamic polishing of the surface of metal-halide perovskite PbCsBr3 by etchants based on solutions of the dimethyl sulfoxide – ethyl acetate (DMSO-EA) system has been studied. The dependences of the perovskite dissolution rates on the content of ethyl acetate in the etchant solution were investigated. The qualitative characteristics of the surface, obtained as a result of etching, were analyzed by optical microscopy. It has been established that the process of dissolution of PbCsBr3 in the DMSO-EA etching solution is carried out by the diffusion mechanism. On the basis of the obtained results, the compositions of etching solutions and technological modes of chemical-dynamic polishing of PbCsBr3 single crystals were optimized. The ethyl acetate-modified etching solutions are promising for use in the technology of perovskite materials when the main goal is to slowly remove the surface layer of the semiconductor and obtain a high-quality, structurally perfect surface.
Interaction of PbCsBr3 with solutions of the dimethyl sulfoxide – ethyl acetate system.