Мельник А.А., Ячнюк М.О. Використання даних ДЗЗ та ГІС-технологій при спостереженні за руслами річок. - Мельник, Антон; Ячнюк, Марина (My University, 2022)
Русла річок є одними з найбільш динамічних географічних об’єктів на поверхні землі, що супроводжується постійними їх рухами та зміщеннями. Вони добре реагують на динаміку температурного режиму та кліматичних показників, зміни та мінливість метеорологічних умов, а також на навантаження людини. Через дію природних та антропогенних факторів відбувається зміна положення русел річок. Однією із методик визначення схожих змін є використання космічних знімків та карт завдяки ГІС технологіям. Результати спостереження горизонтальних зміщень русла рік слід враховувати при виконані завдань, що пов’язані з русловими процесами.
кафедра економічної географії та екологічного менеджменту
Keywords: ГІС; русло річки