ЧИ Є ВРЕГУЛЮВАННЯ СПОРУ ЗА УЧАСТЮ СУДДІ ЗГІДНО ЧИННОГО ЗАКОНОДАВСТВА УКРАЇНИ ПРИСУДОВОЮ МЕДІАЦІЄЮ? - Havrylyuk, Ruslana («Baltija Publishing», 2021)
Присудова медіація (court-annexedmediation, court-relatedmedia-tion) –це модель медіації інтегрованої у судове провадження. Вона проводиться після звернення осіб до суду. Ключовою її особливістю є те, що предмет спору став предметом судового провадження. Світовий досвід показує, що така медіація може здійснюватися за згодою сторін або за рекомендацією чи призначенням судді. Як правило, дана модель медіації передбачає її проведення суддями, які пройшли спеціальне навчання, або працівниками, персоналом суду чи помічниками суддів, чи персоналом інституцій альтернативного вирішення спорів, які функціонують при суді. нститут врегулювання спору за участю судді, запроваджений українським законодавцем у жовтні 2017 р., за його правовою природою протилежний класичним інститутам присудової медіації, які успішно зарекомендували себе у багатьох країнах світу. Врегулювання спору за участю судді продовжує перебувати у пара-дигмальних межах судочинства та суперечить усім канонам альтер-нативних судочинству методів вирішення спорів між їх сторонами. Запроваджуючи інститут врегулювання спору за участю судді, законодавець України не скористався наданою йому Конституцією України можливістю визначити обов’язковий позасудовий порядок врегулювання спорів. Причини цього явища сягають своїми коренями домінуючих світоглядних підвалин державницьких і політичних еліт України, суспільства в цілому та буттєвого устрою українського соціуму. Україна іманентно потребує коперниканського світоглядного перевороту у ставленні до медіації як до цивілізованого та ефективного способу вирішення спорів.
Keywords: медіація; врегулювання спору за участю судді; Присудова медіація