КОНЦЕПТИ СТРУКТУРИ ТА ЗМІСТУ АЛГОРИТМІЧНОГО МИСЛЕННЯ В СПОСТЕРЕЖУВАНИХ І ВИМІРЮВАНИХ ПОКАЗНИКАХ - Byrka, Marian; Сущенко, Андрій Віталійович; Лучко, Володимир; Перун, Галина Михайлівна; Лучко, Вікторія Сергіївна (Педагогіка формування творчої особистості у вищій і загальноосвітній школах, 2025)
Алгоритмічне мислення, як ключова потреба та головна вимога технологічного суспільства, нині екстенсивно поширюється за межі ІКТ галузі та швидко набуває статусу значущого інструментарію, необхідного для ефективної реалізації інформаційної діяльності будь-якого фахівця. Адже створює нові можливості для оптимізації процесу розв’язування повторюваних проблем і завдань інформаційної діяльності фахівця освіти шляхом розробки відповідного алгоритму – чітких технологічних покрокових інструкцій, які можуть бути реалізований як використанням ІКТ, так без них. Попри те, що увага до алгоритмічного мислення як наукового феномену зростає, досліджень, спрямованих на визначення змісту алгоритмічного мислення в спостережуваних і вимірюваних характеристиках, ще не проводилося, а його величезний потенціал ще й досі не розкритий. Проведене дослідження реалізовано у 4 етапи: 1) аналіз існуючих наукових джерел з проблеми алгоритмічного мислення з метою виокремлення сукупності характеристик (знань, вмінь та здатностей), які використовуються для його визначення; 2) розробка опитувальника для визначення змісту алгоритмічного мислення, який базується на основі п’яти-крокової універсальної послідовності розробки алгоритму; 3) проведення опитування серед широкого спектру фахівців галузі освіти; 4) аналіз даних з метою отримання змісту алгоритмічного мислення у спостережуваних і вимірюваних характеристиках: знання, вміння та здатності. Опитування здійснювалось із залученням 117 експертів – фахівців освітньої галузі, а саме: 11 викладачів, які читають курси з алгоритмів та інформатики, 23 практикуючих вчителів інформатики, 35 студентів 3-4 курсів підготовки вчителів інформатики та 48 магістрів з інформатики. Експертна оцінка сукупності спостережуваних і вимірюваних характеристик змісту алгоритмічного мислення відбувалася за допомогою шкали П. Лайкерта. В результаті дослідження отримано сто спостережуваних і вимірюваних показників змісту алгоритмічного мислення у структурній рамці «знання, вміння та здатності» (32 показники знань, 38 показників умінь та 30 показників здатностей).
Keywords: ІКТ, вища освіта, алгоритмічне мислення, спостережуваний і вимірюваний зміст алгоритмічного мислення, знання, вміння та здатності