ЄВРОПЕЙСЬКІ ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ І СПОРТУ ТА ЇХ ВПЛИВ НА МЕШКАНЦІВ БУКОВИНИ (ІІ половина ХІХ –початок ХХ ст.) - Дарійчук, Сергій (Науковий часопис Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова, 2021)
В статті С. Дарійчука «Європейські тенденції розвитку фізичного виховання і спорту та їх вплив на мешканців Буковини (ІІ половина ХІХ –початок ХХ ст.)» виокремлено та проаналізовано європейські тенденції розвитку фізичного виховання і спорту та їх вплив на мешканців Буковини означеного періоду. Доведено, щонаявність теоретико-методичних засад фізичного виховання, формування національних гімнастичних систем, зокрема шкільних, їх поширення в різних країнах Європи; відновлення та ґенеза олімпійського руху, формування спорту як суспільного явища та розвиток організаційних форм сучасного спортивного життя –федерацій, асоціацій, спілок; поява фахових фізкультурно-спортивних видань виокремлюємо європейськими тенденціями, що впливали на розвій фізичного виховання населення краю.
Keywords: Буковина,гімнастичні системи, оліипійський рух, тенденції, «турнен», фізкультурно-спортивні видання