ЗАКОНОДАВЧІ ТА НОРМАТИВНО-ПРАВОВІ ЗАСАДИ СОЦІАЛЬНО-ПЕДАГОГІЧНОЇ ТА ПСИХОЛОГІЧНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ ДІТЕЙ, ЯКІ ПОСТРАЖДАЛИ ВНАСЛІДОК ВОЄННИХ ДІЙ З ВИКОРИСТАННЯМ ЗАСОБІВ РУХОВОЇ АКТИВНОСТІ - Гакман, Анна; Дудко, Михайло; Соботюк, С (My University, 2023)
Метою нашого дослідження є аналіз наявної нормативно-правових засад соціально-педагогічної та психологічної реабілітації дітей, які постраждали внаслідок воєнних дій з використанням засобів рухової активності. Методи дослідження: теоретичний аналіз науково-методичної літератури та нормативних документів, контент аналіз, синтез та узагальнення. Результати. У статті проаналізовані міжнародно-правові акти, які є основою для захисту дітей в умовах воєнного стану чи збройного конфлікту. Означено законодавчі та нормативно-правові засади соціально-педагогічної та психологічної реабілітації дітей, які постраждали внаслідок воєнних дій з використанням засобів рухової активності в Україні. Висновки. Нормативно-правовими засади соціально-педагогічної та психологічної реабілітації дітей, що постраждали внаслідок воєнних дій, з акцентом на використання рухової активності виділено наступні категорії: конституційні та законодавчі гарантії, закони про здоров'я, закони про освіту, документи про права дитини, положення про соціальні послуги, стратегії та програми розвитку, закони про допомогу постраждалим, етичні стандарти, міжнародні документи, державні програми реабілітації.
Keywords: діти, умови воєнного стану, реабілітація