ПРАВОСЛАВНА ЦЕРКВА НА БУКОВИНІ У 1944 – 1991 РР. (ДЕРЖАВНО-ЦЕРКОВНІ ВЗАЄМИНИ) - Яремчук, Сергій Степанович (My University, 2005)
Об’єктом дослідження є православна церква на Буковині у 1944 – 1991 рр. Предметом дослідження є державно-церковні стосунки на Буковині у контексті взаємин радянської державної влади та Руської православної церкви (далі – РПЦ). Мета дослідження полягає у тому, щоб на основі джерел, здобутків історіографії комплексно вивчити становище православної церкви на Буковині в 1944 – 1991 рр., вплив на неї тогочасної державної влади. Досягнення поставленої мети передбачає вирішення таких завдань: 6 - з’ясувати стан наукового вивчення проблеми, визначити рівень і повноту її джерельного забезпечення; - простежити входження духовенства та віруючих Буковини до Московського патріархату; - дослідити вплив встановлення радянської влади в регіоні на церковно-релігійне життя краю; - розкрити сутність радянського релігійного законодавства; - окреслити зміст та основні напрямки антицерковної політики радянської влади у 1944 – 1991 рр.; - проаналізувати організаційну структуру та кількісні показники православної церкви на Буковині у повоєнне десятиліття; - висвітлити форми, методи та основні напрямки діяльності уповноваженого Ради у справах РПЦ (релігій) при Чернівецькому облвиконкомі; - охарактеризувати ставлення духовенства і віруючих до антицерковних заходів радянської влади; - показати зміни у становищі церкви в кінці 80-х – на початку 90-х рр. ХХ ст.; - довести причинно-наслідковий зв’язок між рецидивами антицерковної політики влади та явищами сучасного релігійного життя України.
THE ORTHODOX CHURCH IN BUKOVINA IN 1944-1991. (STATE-CHURCH RELATIONS)
Keywords: релігія; православна церква; державно-церковні відносини; радянський період; дискримінація; Буковина; Чернівецька область; храми