Джерела походження сенсорних дієслів на позначення сприйняття на слух. - Головацька, Н. Г. (Дрогобич: Видавничий дім "Гельветика", 2020)
У статті досліджено динамічний розвиток семантики англійських сенсорних дієслів на позначення сприйняття на слух в історичному розрізі. Два протидіючі підходи до вивчення мови – діахронний (вивчення та аналіз мови в історичному розрізі) і синхронний (вивчення та аналіз мови на окремому часовому відрізку) є визначальними у дослідженні семантики лексичних одиниць, тому їхнє застосування стало вагомим для аналізу семантичної динаміки англійських сенсорних дієслів на позначення сприйняття на слух. Мета статті –– дослідити та проаналізувати прошарок англійських сенсорних дієслів на позначення сприйняття на слух, в історичному аспекті розвитку їхньої семантики з використанням діахронно-синхронного підходу, встановити першоджерела походження даних сенсорних дієслів, окреслити історичну перспективу їх семантичного розвитку, виокремити денотативні лексеми відповідного лексико-семантичного поля, тобто дослідити перспективний розвиток семантики англійських сенсорних дієслів сприйняття на слух в історичному розвитку. У статті також використані порівняльно-історичний метод, семантичний, компонентний і концептуальний аналізи. Дані методи, підходи й аналізи уможливили встановити певні індоєвропейські основи, які є першоджерелами у динамічному розвитку основних англійських сенсорних дієслів на позначення аудитивного (на слух) сприйняття, і які утворюють ядро відповідного лексико-семантичного поля. Проведене дослідження засвідчило, що еволюція семантики англійських сенсорних дієслів на позначення аудитивного сприйняття, які складають ядро відповідного лексико-семантичного поля, своїми коренями сягає індоєвропейської прамови та прагерманської мови. В індоєвропейській прамові існує невелика кількість основ, що містять сенсорний компонент або мають денотативне значення чуттєвого сприйняття на слух. Проте не всі вони набули прямого розвитку в германських мовах. Встановлено, що дві індоєвропейські основи надзвичайно продуктивні для розвитку великого пласту лексем на позначення чуттєвого сприйняття слухом в германській та інших групах мов. Є випадки, коли індоєвропейські основи лише частково проявили себе у групі германських мов, тобто стали основою утворення ряду слів у деяких германських мовах, окрім англійської і навпаки. Однак, доведено, що їхня семантика історично взаємозв’язана. З погляду діахронії та синхронії виявлено і установлено закономірності розвитку семантики англійських сенсорних дієслів сприйняття на слух, спроектовано типологія семантичних змін цих дієслів.
Keywords: сенсорні дієслова, індоєвропейська прамова, етимологія, семантика, діахронно-синхронний