Раннє виявлення мовленнєвих порушень і логопедична інтервенція як чинники оптимізації психофізичного розвитку дитини - Гнідко, Даніела Олександрівна (Чернівецький нац. ун-т імені Юрія Федьковича, 2025)
Магістерська робота присвячена вивченню впливу раннього виявлення мовленнєвих порушень та логопедичної інтервенції на психофізичний розвиток дітей раннього віку. У дослідженні обґрунтовано актуальність проблеми у контексті міждисциплінарного підходу до раннього втручання, що передбачає поєднання педагогічних, психологічних і медико-біологічних засад. Проаналізовано сучасні теоретичні підходи до мовленнєвого розвитку, класифікацію мовленнєвих порушень, а також чинники ризику їх виникнення. Особливу увагу приділено вітчизняному та зарубіжному досвіду ранньої діагностики, вивчено ефективність логопедичних втручань на основі емпіричних даних. Результати експериментального дослідження засвідчили статистично значущий позитивний вплив своєчасної логопедичної допомоги на мовленнєві, когнітивні та емоційно-вольові показники розвитку дитини. Практична значущість роботи полягає у можливості використання отриманих висновків у розробці програм раннього втручання, методичних рекомендацій для фахівців, а також у формуванні системи підтримки дітей із мовленнєвими труднощами в умовах сучасної української освіти.
Keywords: ефективність логопедичної допомоги; чинники ризику; мовленнєві порушення; раннє втручання; психофізичний розвиток дітей; логопедична інтервенція; раннє виявлення мовленнєвих порушень