Динаміка людського розвитку України на тлі глобальних кліматичних змін. Наукові записки сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка. Географічні науки - Холявчук, Д. І.; Шкаєва, Д.І. (Наукові записки сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка. Географічні науки, 2021)
Наукові записки СумДПУ імені А.С. Макаренка. Географічні науки. 2021.Т. 2. Вип. 2124pressed by the people of London, who have also stated in a petition that they wish to secede from Great Britain and make London independent.Cornish separatism, a movement to support the formation of an independent government in England, on one of the Shetland Islands− Forwick Holm, the islands of Guernsey and Jersey, which are part of the Channel Islands, in Yorkshire and the Isle of Wight (White).Key words:separatism, Great Britain, secession, irredentism, autonomyУДК 551.58:33DOI:https://doi.org/10.5281/zenodo.4782633ХолявчукД.І., Шкаєва Д.І.1ДИНАМІКА ЛЮДСЬКОГО РОЗВИТКУ УКРАЇНИ НА ТЛІ ГЛОБАЛЬНИХ КЛІМАТИЧНИХ ЗМІНУ статті аналізується динаміка людського розвитку у розрізі адміністративних обла-стей України упродовж 2004-2019 рр. Визначені основні просторо-часові особливості роз-поділу значень індексу людського розвитку та його компонент. За допомогою кластерного аналізу визначені області із однотипним розподілом значень ІЛР. На підставі визначених особливостей ідентифіковано найвразливіші регіони за соціально-економічним та фізико-географічним районуванням Інтерпретовані кліматичні зміни для регіонів з різним рівнем людського розвитку та його динаміки. Визначено, що до найнестабільніших регіонів віднос-но до динаміки ІЛР та кліматичної мінливості належать області у межах Українських Ка-рпат та південностепової підзони.На підставі кліматичних прогнозів глобальних і регіональних моделей ідентифіковано можливі наслідки глобальних кліматичних змін на соціальну і економічну складову розвитку українського суспільств
Keywords: індекс людського розвитку, соціально-економічна вразливість, глобаль-ні кліматичні зміни, кліматичні прогнози, Україна.