Деякі особливості податкового правовідношення - Havrylyuk, Ruslana (Академія ДПС України, 2000)
Податкові правовідносини - це врегульовані нормами податкового права суспільні відносини, учасники яких виступають як носії юридичних прав і обов’язків, які реалізують приписи цих норм щодо сплати податків. Це одне з найкоротших за обсягом та найповніших за змістом визначень податкового правовідношення, що належить професору Хімічевій Н.І., і не дивно, що воно стало надбанням підручника з податкового права. Водночас, на нашу думку, дане визначення не позбавлене і ряду недоліків, найістотнішим з яких ми вважаємо відсутність вказівки на правовідношення як на індивідуальний зв’язок між суб’єктами цих відносин, існування податкових правовідносин у кожному випадку лише як відносин конкретних, а не загальних, не відносин взагалі. Ці аспекти податкового правовідношення мають принципове методологічне значення для правильного розуміння його юридичної природи.
Keywords: податкові правовідносини; економічний базис; зв'язок суб'єктів