ВІЙСЬКОВЕ КАПЕЛАНСТВО В УКРАЇНІ: ВИТОКИ, СУЧАСНИЙ КОНТЕКСТ ТА ПЕРСПЕКТИВИ - Міщенко, Олег Олегович (My University, 2025)
Проблематика військового капеланства в Україні є актуальною, оскільки цей інститут за останнє десятиліття пройшов шлях від волонтерських форм до повноцінної складової сектору оборони. Водночас системні академічні дослідження, що інтегрують богословський, історичний та нормативно-організаційний аспекти капеланства, залишаються недостатньо розробленими. Метою дослідження є комплексне осмислення військового капеланства як церковно-суспільного інституту, що сформувався в умовах російсько-української війни, з акцентом на богословські засади, історичну тяглість та сучасний етап розвитку у 2014–2025 рр. Для досягнення мети в роботі поставлено такі дослідницькі завдання: • проаналізувати біблійно-богословські підходи до війни, військової служби та участі християнина у збройному конфлікті; • висвітлити історію становлення військового душпастирства на українських землях; • охарактеризувати етапи розвитку військового капеланства України у 2014–2025 рр.; • дослідити нормативно-правові засади функціонування капеланської служби в секторі оборони; • окреслити сучасні виклики та перспективи вдосконалення капеланського служіння, зокрема у контексті духовної реабілітації військовослужбовців.
Keywords: Військове капеланство, богослов’я війни, оборона, духовна опіка, нормативно-правове забезпечення, російсько-українська війна.