Організація мультигенної родини sHSP у Nicotiana sylvestris - Піхоцький, Микола Миколайович (My University, 2024)
Аналіз кодувальних ділянок (CDS) sHSP виявив варіабельність N-кінцевої ділянки та консервативність α-кристалінового домену. Делеції та додаткові амінокислотні послідовності у α-кристаліновому домені були характерні для різних класів sHSP і вказували на високий ступінь варіацій та можливі адаптаційні механізми до теплового стресу. Філогенетичний аналіз показав чітке розділення між цитоплазматичними та органельними sHSP, а також виявив значні мутації та делеції, що впливають на формування окремих гілок на філогенетичному дереві. Це дослідження підкреслює значення консервативних та варіабельних областей sHSP у відповідях на тепловий стрес.
Keywords: sHSP; N. sylvestris; кодувальна ділянка; α-кристаліновий домен; стрес; біоінформатичний аналіз; філогенія