Інтерактивні методи навчання дітей молодшого шкільного віку з розладами аутистичного спектра - Марчук, Марина Віталіївна (Чернівецький нац. ун-т імені Юрія Федьковича, 2025)
У кваліфікаційній роботі проаналізовано сучасний стан логопедичної підтримки дітей молодшого шкільного віку з розладами аутистичного спектра (РАС) та обґрунтовано доцільність використання робототехнічних технологій як інноваційного засобу розвитку мовлення й комунікації. Висвітлено особливості дітей із РАС та узагальнено американський досвід застосування соціальних роботів і технології Advanced Audio Coding (ААС) у логопедичній практиці. Розроблено методичні рекомендації щодо впровадження робототехніки в українських закладах освіти, запропоновано алгоритм інтеграції, модель заняття з роботом та схему взаємодії «ІРЦ – школа – родина». Доведено, що використання робототехніки підсилює логопедичний супровід і сприяє розвитку функціонального мовлення та комунікативної активності дітей із РАС.
Keywords: комунікативна компетентність; альтернативна та додаткова комунікація; мовленнєвий розвиток; інклюзивна освіта; соціальні роботи; робототехніка; логопедична робота; розлади аутистичного спектра