Розвиток координаційних здібностей у футболістів спеціалізованої базової підготовки у міні- футболі (футзалі) - Бужняк, Степан Михайлович (My University, 2023)
Встановлено, що питання спеціальної фізичної та технічної підготовки спортсменів, які займаються міні-футболом на етапі спортивного вдосконалення, приділено недостатньо уваги. Немає чітко сформульованих положень, на що саме впливають ті чи інші засоби тренування, практично відсутня програма пов'язаного розвитку спеціальних рухових здібностей з навчанням основним технічним прийомів. Результати проведеного аналізу тестування рівня фізичної та технічної підготовленості у групі спортсменів, які займаються міні-футболом (футзалом), за результатами констатуючого експерименту, незважаючи на загальну позитивну динаміку протягом року достовірно не збільшилися. Розроблена і запропонована методика у формувальному експерименті підготовки спортсменів, які займаються міні-футболом, планувалася на основі стандартної програми для даного віку. Переважна спрямованість на розвиток координаційних здібностей передбачала введення до планових тренувальних заняттях засобів прикладної аеробіки, степ-аеробіки або комплексу акробатичних вправ. Співвідношення застосовуваних видів підготовки встановлювалося залежно від періоду тренувального процесу за рахунок послідовного чергування вправ виборчої дії, ігрових фрагментів, навчальних та контрольних ігор, змагань. Встановлено позитивну динаміку у розвитку основних фізичних якостей та в удосконаленні технічних дій, необхідних футболісту для успішного здійснення змагальної діяльності. У ході педагогічного експерименту у тестах показали достовірно кращі результати та високі темпи приросту в човниковому бігу 5 х 30м , стрибку вгору (р<0,05). У прояві спеціальних здібностей спортсмени також показали достовірно найкращі результати порівняно з попереднім сезоном тренувань із шести вивчених показників у трьох: «дриблінгу», жонглюванні м'ячем зручною та незручною ногою, а також ударах на точність (р>0,05). Застосування в системі підготовки спортсменів, які займаються міні-футболом (футзалом), у річному циклі, методики акцентованого розвитку координаційних здібностей із застосуванням прикладної аеробіки, степ-аеробіки та комплексів акробатичних вправ, спрямованих на розвиток внутрішньом'язової та міжм'язової координації довело свою значущість та необхідність у підготовці спортсменів.
Keywords: засоби, змаганння, координаційні здібності, міні-футбол, навчально-тренувальна діяльність, спортсмени, футзал