Парареальність як структурно-смислова складова текстів фентезійного жанру. - Матійчак, Альона; Марчук, Оксана (ЧНУ, Питання літературознавства, 2024)
Стаття вмотивована новими перспективами розширення меж аналізу текстів фентезі. Оскільки тематичний контекст жанру фентезі надзвичайно широкий, дослідження зосереджено в площині базових структурно-семантичних компонентів, зокрема парареальності, як змінної величини просторово-часового континууму. Досліджується специфіка парареальностей у текстах Дж.К. Роулінг і С. Кларк. Спільною текстуальною ознакою творів обидвох письменниць є співіснування паралельних реальностей із одвічним протистоянням добра і зла. Проте, Дж. К. Роулінг пропонує новий, повністю фентезійний світ, продукт вигаданих реалій із характерною невизначеністю географічної та часової специфіки. Натомість у романі С. Кларк “Jonathan Strange & Mr. Norrell” чітко окреслене поєднання історичної та авторської контекстуалізації (історичний роман про наполеонівські війни та автентична міфопоетика). Специфіка тематичних, герменевтичних та стилістичних компонентів історичного фентезі Сюзанни Кларк “Jonathan Strange & Mr. Norrell” за чинниками конвергенції реальної історії та фентезійного формату свідчить про перехід від екземпліфікаційної до модуляційної жанрової ідентифікації в усій повноті її гіпертекстуальних зв’язків: імітація історичного роману у поєднанні з творами малої форми (міфами, легендами, казками, квазі-історичними оповідями), використання міфологічних структур і образів, стилізованих під кельтський фольклор, а також трансформація в альтернативну історію. Загалом роман С. Кларк розглядається як жанрова варіація фентезі зі свідомою заміною історичних подій та загальноприйнятих явищ гіпотетичними варіаціями на тлі симульованих парареальностей.
Keywords: фентезі; магія; парареальність; міфопоетика; смислова структура; жанрова варіативність