Метаструктури із паралельних провідників для систем провідного та безпровідного передавання електромагнітних сигналів - Хобзей, Микола (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025)
Дисертаційна робота присвячена розробленню та практичній реалізація функціональних модулів систем провідного та безпровідного передавання електромагнітних сигналів шляхом використання структур із паралельних провідників, що дозволяє покращити характеристики приймально-передавального тракту в широкому діапазоні частот з можливістю їх параметричної ідентифікації. У дисертаційній роботі запропоновано та експериментально підтверджено нові методи використання структур з паралельних провідників (СПП) для передавання та обробки електромагнітних хвиль у широкому частотному діапазоні. Розроблено методику представлення СПП як оптично довгого ендоскопу для передавання растрових зображень у суб-ГГц/ГГц (0,3–4 ГГц) та суб-ТГц (0,1–1 ТГц) діапазонах, що забезпечило високу роздільну здатність. Удосконалено метод відновлення зображень на приймальній стороні СПП за допомогою порогового значення, визначеного методом Оцу, що зменшило кількість помилок при відновленні даних. Досліджено та реалізовано контроль резонансних частот Фабрі-Перо шляхом зміни геометричних параметрів СПП, що дало змогу створити антени для систем безпровідного зв’язку та радарних технологій. Розроблено метод модуляції електромагнітних параметрів СПП для контролю резонансів Фабрі-Перо, що дозволило оцінювати лінійні деформації з точністю 0,002λ. Крім того, запропоновано метод дистанційного контролю деформацій СПП шляхом визначення ефективної площі розсіювання у діапазоні 0,8–12 ГГц. Отримані результати можуть бути застосовані у медичних, сенсорних і комунікаційних системах.
Keywords: метаматеріали; структури з паралельних провідників; поляризація; інтерференція; електромагнітна хвиля; випромінювання; випромінювання електромагнітного спектру хвиль; оптична анізотропія; розсіювання (об’єкт розсіювання); ефективна площа розсіювання; діаграма спрямованості; візуалізація (біомедична візуалізація); передавально-приймальна антена (резонансна антена); коефіцієнти відбивання і проходження; результати моделювання