Участь буковинських православних кліриків у ІІІ Археологічному з’їзді в Києві (1874) - Чучко, Михайло Костянтинович; Chuchko, Mykhailo (Археологія Буковини: здобутки та перспективи: Тези доповідей VІІ міжнародного наукового семінару (м. Чернівці, 22 грудня 2023 р.)., 2023)
Старожитності монастирів Буковини, які були своєрідною візитною карткою історичного минулого краю, викликали жвавий інтерес у наукової спільноти. Вони демонструвалися на різних виставках і наукових форумах другої половини ХІХ ст., в т.ч. на виставці, влаштованій в серпні 1874 р. під час роботи ІІІ Археологічного з’їзду в Києві. Супроводжуючи церковні артефакти з монастирських обителей Буковини, надані на цей форум Чернівецькою митрополичою консисторією на прохання оргкомітету з’їзду, його делегатами стали також представники Буковинсько-Далматинської митрополії архімандрит Гедеон (Константинович де Греку) та протопресвітер М. Коморошан.
The participation of Orthodox clerics from Bukovyna at the 3rd Archaeological Congress in Kyiv (1874)
ЧНУ
Keywords: Буковина, Київ, православні клірики, М. Коморошан, Гедеон (Константинович де Греку), III Археологічний з'їзд, Буковинська митрополія, старожитності; Bukovyna, Kyiv, Orthodox clerics, M. Komoroshan, Gedeon (Konstantynovich de Greku), III Archaeological Congress, Bukovyna Metropolis, antiquities