РОЛЬ ПРЯМИХ ІНОЗЕМНИХ ІНВЕСТИЦІЙ В ДІЯЛЬНОСТІ НАЦІОНАЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ - Марусяк, Наталія; Ратушняк, Діана; Кулько , Катерина (Видавничий дім "Гельветика"., 2022)
У статті розглянуто роль іноземних інвестицій в діяльності підприємств. Залучення інвестицій впливає на національну економіку, і дає поштовх для розвитку умов ведення бізнесу. Для глибшого розуміння ролі прямих іноземних інвестицій проаналізовано їх сучасний стан та динаміку розвитку за 2015-2021 роки. Визначено особливості інвестиційної діяльності України та виокремлено пріоритетні напрямки інвестування. З цією метою, за допомогою статистичних методів, було визначено структуру прямих іноземних інвестицій та розподіл за країнами-інвесторами. Встановлено, що загальний обсяг ПІІ в 2021 році склав 6 548,9 млн дол. Найбільше інвестицій надійшло з Нідерландів – 29,96%. Визначено, що пріоритетним напрямком інвестування є переробна промисловість (41,7%). Розглянуто індекс інвестиційної привабливості, який відображає бізнес-клімат в країні. Проведене дослідження дало змогу визначити тенденції та з’ясувати фактори, що впливають на зацікавленість іноземних інвесторів. Наведено перелік умов, які можуть допомогти вирішити дані проблеми, зокрема, реформування законодавства, стабілізація політичної та економічної ситуації, припинення бойових дій на території України, удосконалення умов ведення бізнесу, забезпечення гарантій вкладів іноземних інвесторів та зниження рівня корупції.
Keywords: прямі іноземні інвестиції, інвестиційний клімат, інвестиційна діяльність, інвестиційна привабливість, інвестиції, індекс інвестиційної привабливості