Морфометричний аналіз та оцінка антропогенного навантаження басейну річки Сірет - Сухий, Петро Олексійович; Березка, Ігор Степанович (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2020.192 с., 2020)
У монографії розглянуто основи морфометричного аналізу басейнових систем, наукові підходи, принципи і методи його проведення, чинники фор¬мування і функціонування басейнових систем річки Сірет у межах України, На основі різних методик здійснено морфометричний аналіз басейну, оцінено його антропогенну перетвореність та з'ясовано міру екологічної стабільності. Проаналізовані можливості застосування індикаційних методів у гідрологічних прогнозах. Для викладачів, аопірантів та студентів географічних та екологічних спе-ціальностей, фахівців у галузі Гідрології, а також усіх хто цікавиться проблемами взаємодії суспільства та природи.
На сучасному етапі розвитку суспільства виникає проблема перегляду традиційних методів і підходів до вивчення наслідків взаємодії природних та антропогенних чинників у функціонуванні сучасних ландшафтів, зокрема річкових басейнів. В умовах посилення антропогенного навантаження на природні комплекси та наявності потреби у сталому розвитку регіону виникає нагальна проблема вивчення басейнів річок як складних природно-господарських систем із метою вдосконалення управління територіями. Одним зі шляхів оптимізації територій, де річкова мережа зумовлює природно-територіальну організацію простору, є науково обґрунтоване раціональне природокористування. Для цього необхідне застосування басейнового підходу в дослідженнях взаємозв'язку природних і антропогенних процесів. Нині залишається недостатньо розробленим обґрунтування застосування басейнового підходу в конструктивно-географічних дослідженнях. Такий підхід дозволяє розв'язувати проблеми сучасного зе¬млекористування в межах водозборів і прогнозувати можливі зміни їх станів. Проблеми раціональної організації території, складовою якої є оптимізація землекористування, досліджуються тривалий час. Основними з них є проведення кадастрових робіт з оцінки компонентів природного середовища, їх якості та придатності для використання; оцінка потреб населення у забезпеченні земельними ресурсами; розробка нормативів господарського освоєння та використання території; визначення допустимих рівнів антропогенного (техногенного) навантаження на довкілля; оптимізація процесів розселення населення; планування організації екологічно безпечної господарської діяльності.
Keywords: Морфометричний аналіз; Басейновий підхід; Гідролого-морфометрична параметризація; Антропогенна перетвореність території; Оптимізація землекористування в басейнових системах