Логопедичний масаж при корекції дизартрії у старших дошкільників - Кувіла, Діана Вікторівна (My University, 2022)
Проблема корекційно-логопедичної допомоги дітям з неврологічною патологією нині є надзвичайно актуальною. Необхідність заходів з діагностики та корекції порушень у розвитку дітей пов'язані з наявністю країни тривожної демографічної ситуації, що характеризується як загальним зниженням народжуваності, а й збільшенням частки народження хворих, фізіологічно незрілих дітей. Логопедична робота при дизартрії дуже трудомістка, багатопланова, має комплексний характер і потребує систематичних занять із логопедом. При дизартрії потрібна комплексна лікувально-педагогічна дія. Одним із засобів корекційного впливу є логопедичний масаж. Логопедичний масаж має на меті не тільки зміцнення або розслаблення м'язів артикуляції, але й стимуляцію пропріоцептивних відчуттів, що сприяє чіткості кінестетичного сприйняття. Мовні кінестезії мають дуже важливе значення у формуванні як імпресивної, так і експресивної мови. Кінестетичне почуття супроводжує роботу всіх м'язів. У комплексній системі корекційних заходів логопедичний масаж випереджає артикуляційну, дихальну та голосову гімнастику. Масаж у логопедичній практиці використовується при корекції дизартрії. Правильний підбір масажних комплексів сприяє нормалізації м'язового тонусу органів артикуляції, покращує їхню моторику, що сприяє корекції вимовної сторони мови.
Keywords: дизартрія; логопедія; масаж; мовлення; корекція