Функціонування синтаксичних експресем у момвостилі Оксани Забужко та лінгводидактичні засади вивчення їх у ЗЗСО - Райчук, Надія Іванівна (My University, 2023)
У магістерській роботі досліджено питання історії вивчення експресивногосинтаксису, розкрито зміст понять, що входять до сфери експресивного синтаксису, таких як експресія, експресивність, емоційність; досліджено лінгвальні параметри риторичних питальних та окличних конструкцій у мовленні Оксани Забужко, описано та систематизовано повтори як засоби творення експресії у художньому мовленні письменниці. Доведено, що ці структури є засобами вираження мовної експресії, емоційно увиразнюють художнє мовлення письменниці, підкреслюють неповторний його колорит. Розроблено систему вправ для вивчення повторів, риторичних питальних та окличних речень у шкільному курсі з української мови в ЗЗСО
Keywords: експресія; експресивність; емоційність; мовостиль; синтаксична експресема; риторичне питальне речення; окличне речення; повтор