Використання відеоматеріалів для формуванні компетентності у говорінні на уроках англійської в середній школі - Чернописька, Валерія Владиславівна (Чернівецький національний університет ім. Ю.Федьковича, 2024)
Дослідження присвячене проблемі використання відеоматеріалів для розвитку навички говоріння на уроках англійської мови у середній школі. Актуальність теми зумовлена необхідністю підвищення комунікативної компетентності учнів за допомогою сучасних мультимедійних засобів, що відповідають освітнім стандартам і психологічно-віковим особливостям підлітків. В роботі обговорюються ефективні способи застосування відеоматеріалів у навчальному процесі для розвитку мовленнєвої компетентності учнів середньої школи. Об’єктом дослідження є навчання говоріння англійською мовою в середній школі, а предметом – методи та засоби використання відеоматеріалів у цьому процесі. У дослідженні використано методи аналізу, синтезу, анкетування, моделювання, спостереження, експерименту та статистичного аналізу. Робота складається з трьох розділів. У першому розділі висвітлюються теоретичні засади навчання англійської мови, включаючи особливості розвитку говоріння. Другий розділ присвячений методології використання відеоматеріалів, їх ролі та шляхам інтеграції у навчальний процес. Третій розділ містить опис апробації розроблених методів під час пробного навчання, аналіз результатів і висновки. Робота базується на 59 джерелах, з яких 21 – іноземні. У додатках подані список учнів, які брали участь у пробному навчанні, анкети для вчителів і учнів, три плани уроків з використанням відеоматеріалів і дидактичні матеріали.
Keywords: відеоматеріали, говоріння, навчання англійської мови, середня школа, методика викладання, аудіо-візуальні засоби, інтерактивні технології