Основи екологічного навчання та виховання на уроках географії (на прикладі Іспаського опорного ліцею) - Петрюк, Марина (My University, 2025)
Проаналізовано необхідність використання екологічного матеріалу в процесі викладання різних предметів шкільного навчального плану, особливості використання «екологічного принципу», що передбачає систематичне встановлення звʼязків між вивченням окремого курсу географії і одержанням знань учнями безпосередньо в результаті дослідження рідного краю. Наведено приклади застосування географічних підходів для формування екологічної культури учнів на базі знань, отриманих в школі у відповідності з навчальною програмою і на базі використання місцевого матеріалу. Надано рекомендації по впровадженні системи екологічного виховання при вивченні географії у 6-9 класах. Описано роль вчителя географії в процесі екологічного навчання та виховання. Відзначено, що від його знань, бажання та професійного вміння залежить формування екологічної свідомості серед майбутніх поколінь.
Keywords: екологічна освіта, екологічне виховання, екологічні проблеми, забруднення природного компонента.