ЕВОЛЮЦІЯ МЕТАФОРИЧНО-ОБРАЗНОГО ВЖИВАННЯ ЛЕКСЕМИ СОНЦЕ В МОВНІЙ КАРТИНІ СВІТУ УКРАЇНЦІВ - Gutsuliak, Tetiana (Cluj-Napoca: Casa Cărţii de Ştiinţă, 2014)
У статті проаналізовано особливості образно-метафоричного функціонування лексеми сонце на різних часових проміжках. Охоплено тексти української літератури від „Слова о полку Ігоревім” до найновішого часу. Засвідчено функціонування однакових метафоричних моделей впродовж тривалого часу. Встановлено, що формування образно-метафоричного змісту лексеми сонце пов’язане з впливом християнської книжної традиції та давніми міфологічними уявленнями українців про навколишній світ. The features of figurative and metaphorical functioning of the lexeme “sun” (“sonce”) at different time intervals are analyzed. Texts of Ukrainian literature from “Slovo o polku Igorevim” to the most recent time are covered. Operation of the same metaphorical models for a long time is demonstrated. It was established that the formation of figurative and metaphorical content of lexeme “sun” (“sonce”) is associated with the influence of the Christian tradition portrait and ancient mythological ideas of Ukrainians about the world.
Гуцуляк Т. Є. Еволюція метафорично-образного вживання лексеми сонце в мовній картині світу українців. Dialogul slaviştilor la începutul secolului al ХХІ-lea, Anul XIII, nr. 1/2014 / Editori: Katalin Balázs, Ioan Herbil. Cluj-Napoca: Casa Cărţii de Ştiinţă, 2014. S. 124‒133. ISSN 2284-9270.
Keywords: Метафоричні моделі, образно-метафоричний зміст слова, лексема „сонце”, еволюція художніх метафор, „Слово о полку Ігоревім”.