Істинність цивільно-правової природи агентського договору. - Nykyforak, Volodymyr; Protskiv, Nataliia (Видавничий дім «Гельветика», 2025)
Стаття присвячена обґрунтуванню цивільно-правової природи агентського договору в системі приватного права України. Агентський договір розглядається через призму його предмета як особливого виду послуги, що має нематеріальний характер і становить самостійну категорію об’єктів цивільних прав. Проаналізовано підходи вітчизняної правової доктрини щодо місця агентських відносин серед посередницьких договорів. У статті детально досліджено порівняльні аспекти регулювання агентських правовідносин у двох основних правових системах світу. Підкреслено, що в англо-американському праві агентська діяльність розглядається як універсальний інститут представництва, який охоплює всі його форми. Натомість у романо-германській системі існує традиційне розмежування договорів доручення та комісії, що створює складність у нормативному визначенні агентського договору як окремої конструкції. Також у статті розкрито історичну роль та зміст норм Господарського кодексу України, які раніше забезпечували регламентацію агентських правовідносин. З огляду на втрату чинності відповідних положень, акцентовано увагу на актуальній потребі подальшої кодифікації та встановлення чітких меж правового регулювання агентської діяльності в Цивільному кодексі України в процесі його рекодифікації. Наведено різні підходи науковців щодо співвідношення понять посередництва і представництва, а також щодо питання самостійності агентського договору. У роботі визначено ключові ознаки, що відрізняють агентський договір від договору комісії та договору доручення. Зазначено, що агентський договір має консенсуальний, двосторонній, оплатний та по суті фідуціарний характер. В статті продемонстровано приклад правозастосовної практики Верховного Суду, який підтверджує особливість механізму виникнення прав та обов’язків сторін у агентських правовідносинах залежно від того, від чийого імені діє агент. Зроблено висновок про самостійність агентського договору як важливого інструмента комерційного обороту та необхідність удосконалення законодавчого регулювання цього інституту в умовах розвитку ринкових відносин України.
Keywords: принципал; агент; комерційне посередництво; комерційне представництво; договір комісії; догорів доручення; агентський договір