"Кар'єрні орієнтації студентів - майбутніх психологів" - Москалюк, Стефанія Юріївна (My University, 2023)
Одним із основних завдань вищої професійної освіти є професійна орієнтація студентської молоді у поєднанні із підготовкою її до самостійної професійної діяльності та побудови кар’єри, формуванням адекватної мотивації, ієрархії кар’єрних орієнтацій. Адже саме під час навчання у ЗВО виробляються кар’єрні орієнтації, які й утворюють остов кар’єрних планів і цілей, а від них, відповідно, й залежатиме кар’єрно-професійний розвиток загалом. Кар’єрні орієнтації визначають інтереси й нахили особистості до певної професійної діяльності. Тому врахування цих чинників підвищує рівень імовірності вибору молодими людьми тієї кар’єри, яка приноситиме їм моральне задоволення і уможливить максимальну реалізацію власного особистісного потенціалу. Кар’єрні орієнтації особистості як ключові чинники успішної професійної кар’єри досліджували як закордонні, зокрема західні вчені – Д. С’юпер, Е. Шейн, Д. Холланд, так і вітчизняні – В. Гупаловська, Л. Карамушка, В. Чернявська. В основному в працях згаданих дослідників презентовано сутність кар’єрних орієнтацій, їхні види, окремі провідні тенденції розвитку в певних професійних групах, окреслено конкретні психологічні умови оптимізації їх розвитку, обґрунтовано гендерні особливості кар’єрних орієнтацій молоді. Однак зауважмо, що попри наявні напрацювання учених проблема дослідження особливостей кар’єрних орієнтацій студентської молоді, зокрема представників професії типу «людина-людина» – майбутніх психологів залишається недостатньо вивченою. З огляду на викладене вище, вважаємо, що обрана нами тема є на часі. Об’єкт дослідження – кар’єрні орієнтації. Предмет дослідження – психологічні особливості кар’єрних орієнтацій майбутніх психологів. Метою дослідження є теоретичне обґрунтування й емпіричне дослідження особливостей кар’єрних орієнтацій майбутніх психологів. Гіпотеза дослідження полягає у припущенні про те, що кар’єрні орієнтації майбутніх психологів визначають: ціннісні орієнтації в кар’єрі, особистісні характеристики та мотивація до успіху.
Keywords: кар'єрний розвиток; вища професійна освіта; кар'єрні орієнтації; студентська молодь; професійна діяльність; побудова кар'єри