Інноваційні підходи до викладання фізичного виховання у ЗВО - Kozhokar, M; Королянчук, А (My University, 2024)
У статті проаналізовано сучасні підходи до застосування інноваційних технологій у викладанні фізичного виховання в ЗВО. Виокремлено три основні підходи: варіативний, інтерактивний та мотиваційний, кожен з яких має свою структуру та специфіку використання. Автором обґрунтовано парадигмальну недостатність розвитку мотиваційних інноваційних технологій, що призводить до низької ефективності фізичного виховання у ЗВО, зокрема в контексті студентської мотивації до фізичної активності. Визначено, що розвиток мотиваційних технологій є важливим аспектом для забезпечення високої якості навчального процесу в цій сфері. У статті також запропоновано короткий опис власного дослідження, яке зосереджене на мотиваційних аспектах викладання фізичного виховання. Основною метою дослідження було вивчити рівень незадоволеності студентів заняттями з фізичного виховання та з'ясувати основні фактори, які впливають на їхню мотивацію до занять фізкультурою. Для цього було проведено опитування серед студентів різних спеціальностей, результати якого дозволили ідентифікувати основні проблеми, з якими стикаються студенти під час навчання з фізичного виховання. На основі аналізу результатів опитування, автором сформульовано кілька практичних рекомендацій. Важливою рекомендацією є необхідність створення умов для швидкої зміни фізичної та інтелектуальної діяльності студентів, а також індивідуалізації цього процесу, що дозволяє більш ефективно задовольняти потреби кожного студента. Цей підхід дозволяє створити умови, за яких студенти можуть отримати індивідуальний підхід до навчання, враховуючи їхні фізичні можливості та інтереси. Водночас, він сприяє активізації їхньої участі в заняттях фізичним вихованням, що є важливою метою сучасного викладання в ЗВО. Впровадження інноваційних мотиваційних технологій дозволяє забезпечити різноманітні форми навчання, адаптовані до потреб кожного студента, що підвищує ефективність процесу навчання і заохочує студентів до регулярних занять фізичною активністю.
Видавничий дім «Гельветика»
Keywords: інноваційні підходи; варіативний підхід; інтерактивний підхід; мотиваційний підхід; мотивація; цінність; насолода від фізичних вправ