Особливості проявів соціальної довіри в міжособистісному та професійному спілкуванні студентів технікуму - Дребот, Ольга (My University, 2022)
Останніми десятиліттями стало зрозуміло, що для осмислення багатьох феноменів, необхідне звернення до системних інтегративних якостей, які, на думку багатьох авторів, дозволяють знайти підходи до розуміння цілісної особистості як суб’єкта діяльності і як автора власного життя, який наділений здатністю до самодетермінації (здатність людини обирати і мати власний вибір) і саморозвитку. До числа таких якостей відноситься система довірливих відносин особистості, яка є умовою взаємодії людини зі світом з одного боку і умовою її суб’єктності з іншого. Таким чином, проблема довіри набуває особливу актуальність для дослідження гармонійного співвідношення довіри до себе і довіри до соціального світу, адже саме це і є детермінантами сприйняття реальності і необхідною умовою побудови взаємостосунків із нею. Це пов’язано з тим, що вітчизняними психологами (Т.П. Скрипкіна, А.Б. Купрейченко, В.М. Куніцина та інші) була представлена центральна роль впливу довірливих стосунків як на процес особистісного розвитку, так і емоційного добробуту людини в соціумі. Вивчення системи довірчих стосунків у зв’язку з їх проявом дозволить зробити більш ефективну взаємодію між суб’єктами. Ця задача стає актуальною для формування спільності «ми», тобто необхідною умовою встановлення зв’язку між людьми, незалежно від того, здійснюється цей зв’язок у спільній діяльності, під вирішення завдань чи в інших ситуаціях. Довіра має значення в будь-яких сферах життя і людських спільнотах – будь-то формальна організація або сім'я, її особливості складаються на основі психологічних характеристик суб'єкта та соціокультурних особливостей суспільства, в якому даний суб'єкт існує. Це соціально-психологічний феномен і його не слід розглядати в контексті тільки однієї дисципліни, без урахування інших. При цьому варто відзначити, що наразі навіть всередині однієї дисципліни немає єдиного погляду на розуміння терміну «довіра», а саме його типології. До цього всього різні автори продовжують сперечатися про співвідношення довіри і інших близьких йому понять, що описують близькі феномени, що впливають на взаємодію людей (наприклад толерантність).
Keywords: соціальна психологія; соціальна довіра; міжособистісне спілкування; професійне спілкування; толерантність