ВІДПОВІДНІСТЬ ЦИФРОВОЇ МОДЕЛІ РЕЛЬЄФУ ВИСОТНИМ ХАРАКТЕРИСТИКАМ ГЕОДЕЗИЧНИХ ПУНКТІВ (НА ПРИКЛАДІ БАКОТСЬКОЇ ЗАТОКИ) - Нарижний, Дмитро Олегович (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2021)
Рельєф сприймається як одне з основних і провідних факторів, що в значній мірі впливають на перебіг різних природних процесів. Геоморфологічні умови рельєфу впливають на розвиток ландшафтногеофізичних процесів, які контролюють розподіл потоків речовини і енергії, розвиток ерозійних процесів. Методи інтерполяції знаходять все більш широке застосування при моделюванні рельєфу земної поверхні, мають практичну цінність для прогнозного грунтового картографування, картографування і оцінки ерозії грунтів, геоморфологічного районування, оцінки сільськогосподарських земель відповідно до агроекологічних вимог культур, в геоморфометріі, а також в топографо-геодезичних вишукуваннях. Це, власне, і складає актуальність проведеного дослідження. Крім того, розпочати проектування неможливо без точних відомостей про територію майбутньої забудови. Для детального аналізу поверхні рельєфу та об'єктів розробки масштабних проектів застосовується цифрова модель рельєфу (ЦМР).
Keywords: ЦМР, ГЕОДЕЗИЧНІ ПУНКТИ