ФОРМАЛЬНО-СИНТАКСИЧНА СТРУКТУРА ПРОСТИХ РЕЧЕНЬ ІЗ НАПІВПРЕДИКАТИВНИМИ АД’ЄКТИВНИМИ КОМПОНЕНТАМИ - Тесліцька, Галина Іллівна; Тесліцька, Галина Іллівна (Philological science and education: transformation and development vectors : Collective monograph. Vol. 2. Riga, Latvia : “Baltija Publishing”, 422 р., 2021)
У процесі дослідження формально-синтаксичної організації простих речень із напівпредикативними ад’єктивними компонентами унаочнено результати аналізу простих речень із НАК як репрезентантів макроситуацій, що виформовуються через поєднання повідомлення про основну та побічну ситуації. Визначено граматичні й семантичні співвідношення вторинних ад’єктивних синтаксем із суб’єктом і предикатом основного складу простого неелементарного речення. Схарактеризовано основні типи реалізацій семантико-синтаксичних відношень між реченнєво-оформленою та згорнутою пропозиціями через категорії відносної темпоральності, відносної модальності та часткової персональності НАК. Виокремлено основні типологічні особливості та засоби вираження граматичних категорій відносної темпоральності, відносної модальності й часткової персональності, які визначено на підставі кореляцій основного речення і напівпредикативного компонента.