РОБОТА ЦЕНТРІВ СОЦІАЛЬНИХ СЛУЖБ З СІМ’ЯМИ, ЩО ВИХОВУЮТЬ ДІТЕЙ З ІНВАЛІДНІСТЮ - Мідріган, Дар'я Михайлівна (My University, 2024)
У кваліфікаційній роботі з’ясовано та визначено особливості роботи центрів соціальних служб з сім’ями, що виховують дітей з інвалідністю. У першому розділі зконструйовано профіль поняття «сім’я, що виховує дитину з інвалідністю», конкретизовано особливості її функціонування, труднощі та потреби, підходи до інтервенції та надання допомоги. У другому розділі схарактеризовано організаційно-методичні засади роботи фахівців центрів соціальних служб з сім’ями, що виховують дитину з інвалідністю; досліджено ефективність роботи центрів соціальних служб з сім’ями, що виховують дитину з інвалідністю, на прикладі структурного підрозділу Чернівецького міського центру соціальних служб «Служба по роботі з сім’ями, які виховують дітей та молодь з інвалідністю» (м. Чернівці); запропоновано й описано заходи реагування для покращення якості соціальних послуг сім’ям, що виховують дітей з інвалідністю. У роботі здійснено філософсько-теоретичний аналіз наукових дискусій щодо особливостей функціонування сім’ї, що виховує дитину з інвалідністю, її внутрісімейних зв’язків та диспозицій, а також підходів до інтервенції та надання соціальної допомоги.
Keywords: інвалідність; сім’я, що виховує дитину з інвалідністю; центр соціальних служб; соціальний працівник; інтервенція; соціальна послуга; соціальна допомога.