Жорстоке поводження з тваринами: кримінологічний аспект - Prodan, Tetyana (Прикарпатський юридичний вісник, 2025)
У статті автором проаналізовано жорстоке поводження з тваринами, а саме основні аспекти її кримінологічної характеристики. Визначено, що жорстоке поводження з тваринами полягає у заподіянні тваринам страждань, болю шляхом нанесення ударів, різноманітних ушкоджень, позбавлення їжі та води, впливу хімічних речовин або термічних факторів та інших нелюдських та негуманних способів впливу на них. Досліджено детермінаційний комплекс кримінальних правопорушень у виді жорстокого поводження з тваринами, який передбачає широкий спектр криміногенних факторів, пов’язаних із моральними, соціальними, психологічними, організаційно-управлінськими, правовими, економічними сферами. Визначено, що до організаційно-управлінських детермінантів жорстокого поводження з тваринами відносять: недостатній моніторинг правоохоронних органів щодо проведення незаконної діяльності у даній сфері; відсутність ефективної системи реєстрації та обліку тварин; відсутність належної профілактичної роботи серед населення щодо належного ставлення до тварин. Встановлено, що більшу половину осіб, які вчинили дане кримінальне правопорушення – це особи чоловічої статі, які мали базову середню або профільну середню освіту. Також визначено, що найбільше вчиняють дане кримінально протиправне діяння особи двох вікових груп: 29-39 років та 40-54 років, на які загалом припадає 55% від усіх зареєстрованих кримінальних правопорушень. Проаналізовано якісні та кількісні показники даного виду кримінального правопорушення. Аргументується, що протягом 2022-2024 років рівень жорстокого поводження з тваринами зріс з 150 до 189 зареєстрованих кримінальних правопорушень. Встановлено, що з огляду на статистичні дані простежуються дві тенденції: позитивна та негативна. Позитивна тенденція, яка полягає у зменшенні частки кількості кримінальних правопорушень у вигляді жорстокого поводження з тваринами у структурі кримінальних правопорушень проти громадського порядку та моральності та негативна тенденція – зростання рівня даного негативного явища. Зроблено висновок, про те, що кримінологічний аналіз жорстокого поводження з тваринами є актуальним, адже таке дослідження може слугувати підґрунтям для подальшого розроблення шляхів протидії даному явищу.
Keywords: кримінологія; жорстоке поводження з тваринами; детермінанти; рівень, динаміка жорстокого поводження з тваринами