Особливості використання LEGO-технологій на уроках мистецько-технологічного циклу в початковій школі - Шульга, Альона; Кобель, Марія (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: Стаття присвячена теоретичному обґрунтуванню та розкриттю методичних особливостей використання LEGO-технологій на уроках мистецько-технологічного циклу в початковій школі. Актуальність зумовлена необхідністю впровадження інноваційних технологій у контексті Нової української школи та STEAM-освіти. Цілеспрямоване застосування LEGO на уроках образотворчого мистецтва, дизайну і технологій залишається недостатньо висвітленим у науково-методичній літературі. Методи. Використано теоретичні методи (аналіз, синтез, систематизація науково-педагогічної літератури, вивчення нормативних документів), емпіричні (узагальнення педагогічного досвіду вчителів) та моделювання для розробки системи вправ. Результати. Розкрито сутність LEGO-технологій як педагогічної системи, що реалізує принцип «навчання через дію» та методологію «4 Cs» (Connect-Construct-Contemplate-Continue). Визначено педагогічний потенціал різних наборів LEGO: базових цеглинок для розвитку креативності (1-2 класи), наборів загального конструювання для творчості (1-4 класи), роботизованих комплектів для STEAM-проєктів (3-4 класи). Обґрунтовано переваги використання LEGO: когнітивний розвиток (пам'ять, увага, просторове мислення), формування навичок 4К (креативність, критичне мислення, комунікація, командна праця), психомоторний розвиток (дрібна моторика), соціально-емоційні компетентності. Систематизовано практичні вправи з LEGO для уроків мистецько-технологічного циклу. Виявлено труднощі впровадження: технічне забезпечення, підготовка педагогів, організаційні аспекти. Розроблено практичні рекомендації щодо поетапної інтеграції LEGO-технологій та використання формувального оцінювання засобами конструктора. Висновки. Доведено ефективність LEGO-технологій для комплексного розвитку молодших школярів на уроках мистецько-технологічного циклу. Результати узгоджуються з вимогами Нової української школи щодо формування ключових компетентностей. Ключові слова: LEGO-технології, дисципліни мистецько-технологічного циклу, діяльнісне навчання.
Keywords: діяльнісне навчання; дисципліни мистецько-технологічного циклу; LEGO-технології