Досліджено методологічну основу концепції бета-конвергенції, яка ґрунтується на неокласичній моделі росту. Здійснено аналіз особливостей неокласичної моделі росту, головною з яких виступає неконкурентна природа ідей, що лежить в основі технології. Виявлено, що рівень зростання економіки, яка знаходиться нижче сталого стану, є висо- ким та поступово знижується в часі. Автором доведено наявність певних умов щодо використання бета-конвергенції в емпіричних дослідженнях. По-перше, у моделях темп зростання доходу на душу населення та його відповідне почат- кове значення, як правило, обернено залежні, а отже, перевірка гіпотези конвергенції країн/регіонів має базуватися на оцінці такої залежності. По-друге, виробнича функція Кобба-Дугласа має володіти властивістю постійного ефекту від масштабу, що вимагає її емпіричного дослідження. - Верстяк, А.В. (My University, 2021)
Досліджено методологічну основу концепції бета-конвергенції, яка ґрунтується на неокласичній моделі росту. Здійснено аналіз особливостей неокласичної моделі росту, головною з яких виступає неконкурентна природа ідей, що лежить в основі технології. Виявлено, що рівень зростання економіки, яка знаходиться нижче сталого стану, є високим та поступово знижується в часі. Автором доведено наявність певних умов щодо використання бета-конвергенції в емпіричних дослідженнях. По-перше, у моделях темп зростання доходу на душу населення та його відповідне початкове значення, як правило, обернено залежні, а отже, перевірка гіпотези конвергенції країн/регіонів має базуватися на оцінці такої залежності. По-друге, виробнича функція Кобба-Дугласа має володіти властивістю постійного ефекту від масштабу, що вимагає її емпір
Keywords: конвергенція, еколого-економічна конвергенція, функція Кобба-Дугласа, неокласична модель росту, модель Солоу-Свана