АДАПТАЦІЯ МОЛОДІ ДО СОЦІАЛЬНИХ ЗМІН У ВЕЛИКОМУ МІСТІ - Дутка, Юлія Романівна (My University, 2025)
Дутка Ю.Р. Адаптація молоді до соціальних змін у великому місті – кваліфікаційна робота. У сучасному світі, де великі міста функціонують як центри економічного, соціального та культурного розвитку, успішна адаптація молоді до соціальних змін та трансформацій є надзвичайно важливою. В роботі розкрито особливості соціальної адаптації молодих людей до змін у великому місті. Автором розглянуто основні теоретичні та методичні підходи які сприяють адаптації молоді до нового соціального середовища, представлено порівняльний аналіз адаптаційних. Закцентувавши увагу на соціалізації як базовій складовій становлення особистості, автор проаналізував теоретичні моделі соціалізації. Автор обґрунтовує ідею, що адаптація молоді до соціальних змін у великому місті є багатовимірним процесом, який потребує комплексної підтримки як з боку громадськості так і держави. Ефективна адаптація молоді можлива за умови скоординованої діяльності на рівні освіти, психологічної допомоги, соціального залучення й цифрової трансформації. Опрацювавши отримані в ході опитування результати, дослідник констатує, що значна частина підлітків та молоді, яка переїхала до Чернівців, хоч і має ознаки внутрішньої напруги, схильності до самокритики, невпевненості у соціальних контактах та залежності від зовнішньої оцінки, разом з демонструє позитивні тенденції, такі як готовність до саморефлексії, брати на себе відповідальність, віру в себе, що свідчить про наявність потенційних ресурсів для успішної адаптації.
Keywords: соціальні зміни; молодь; моделі адаптації; велике місто; соціально-психологічна підтримка; соціальні програми