Модуляція електромагнітних сигналів з використанням метаповерхонь для покращення детектування та ідентифікації розсіювачів - Ткач, Владислав (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025)
Дисертаційна робота присвячена вивченню електромагнітних властивостей метаматеріалів та їх складових компонентів з метою їх застосування для модифікації ліній передавання і, як результат, розроблення смугових фільтрів із заданими характеристиками, зокрема, керованими в часі; розробленню компактних структур з підвищеним значенням ефективної площі розсіювання для покращення радіолокаційної видимості малопомітних об'єктів; а також використанню таких резонаторів для маркування та, радіочастотної ідентифікації безпілотних літальних апаратів на основі радіолокаційного розпізнавання унікальних патернів за рахунок ефекту мікро-Доплера відбитої від об’єкту електромагнітної хвилі.
Keywords: метаматеріали та метаповерхні; поляризація; інтерференція; випромінювання; розсіювання (об’єкт розсіювання); фаза та амплітуда сигналу; модуляція сигналів (аналогова та цифрова); діаграма спрямованості; частотний діапазон; передавально-приймальна антена (резонансна антена); безпілотні літальні апарати; результати моделювання; ефект мікро-Доплера; штучна нейронна мережа; коефіцієнти відбивання і проходження