РОЗРОБКА ФУНКЦІОНАЛЬНОЇ КОРМОВОЇ ДОБАВКИ НА ОСНОВІ ІММОБІЛІЗОВАНИХ ГІДРОЛАЗ ТА ОЦІНКА ЇЇ ЕФЕКТИВНОСТІ В УМОВАХ АКВАКУЛЬТУРИ - Худий, Олександр Олексійович (My University, 2025)
Кваліфікаційна робота присвячена оцінці ефективності використання кормової добавки на основі ферментного препарату «Протосубтилін Г3А120», іммобілізованого на базальтовому туфі, при вирощуванні Carassius gibelio в умовах аквакультури. Встановлено, що 21-денне вигодовування дослідних риб кормом із додаванням іммобілізованої форми зазначеного ферментного препарату забезпечує максимальний рівень активності нейтральних та лужних протеїназ кишечника на 21-ий день експерименту. Загальна протеолітична активність в кислому діапазоні pH підвищена у порівнянні зі всіма дослідними групами протягом всього експерименту. Найвищі показники ліполітичної активності зафіксовано в групі з іммобілізованим ферментом, де рівень активності ліпаз перевищував контроль на 31 % (7-й день), 37 % (14-й день) та 40 % (21-й день). В свою чергу, застосування досліджуваних кормових добавок не призвело до змін рівня амілолітичної активності кишечника карася сріблястого протягом усього періоду вигодовування.
Keywords: ферментний препарат; кормова добавка; Carassius gibelio; Протосубтилін Г3А-120; протеїнази; α-амілаза; ліпази