Психологічні особливості ментального здоров’я здобувачів вищої освіти в умовах сучасних викликів - Решетюк, Олеся Володимирівна (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025)
У роботі обґрунтовано психологічні особливості ментального здоров’я здобувачів вищої освіти в умовах сучасних викликів, зокрема вплив соціальної згуртованості, міжособистісних стосунків та медіаційної грамотності на психологічне благополуччя студентів спеціальності Середня освіта (Біологія та основи здоров’я) Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Теоретично обґрунтовано сутність поняття «ментальне здоров’я», визначено його психологічні компоненти та чинники, що впливають на його збереження у студентської молоді. Розроблено й теоретично обґрунтовано модель взаємозв’язку між рівнем ментального здоров’я, соціальними чинниками та індивідуально-психологічними особливостями особистості. Проведено емпіричне дослідження із застосуванням комплексу методик (Сішора, Картрайта-Фестінгера, К. Рифф, GHQ, Томаса-Кілмена), що дозволило виявити рівні ментального здоров’я, згуртованості групи та домінуючі стратегії поведінки у конфліктах. Отримані результати засвідчили наявність значущих міжгрупових відмінностей у рівнях психологічного благополуччя (F=3.12, p<0.05), згуртованості (F=2.84, p<0.05) та стресу (F=4.21, p<0.01). Виявлено U-подібну динаміку благополуччя з піком на 3 курсі (M=4.8) та мінімумом на 5 курсі (M=3.7), а також підтверджено вплив групової згуртованості на психоемоційний стан студентів (r=0.42, p<0.05). Доведено, що рівень медіаційної грамотності виступає значущим чинником профілактики конфліктів і зниження стресу у студентському середовищі. Розроблено практичні рекомендації щодо збереження ментального здоров’я студентів, які передбачають формування навичок емоційної саморегуляції, розвиток медіаційної компетентності, оптимізацію міжособистісних стосунків у групах та впровадження програм психологічної підтримки у закладах вищої освіти. Матеріали роботи можуть бути використані практиці психологічної служби університетів, у діяльності практичних психологів, кураторів академічних груп, викладачів закладів вищої освіти для розроблення програм психопрофілактики та розвитку медіаційної компетентності студентської молоді, а також у курсах із педагогічної психології, вікової та соціальної психології.
Keywords: ментальне здоров'я; психологічне благополуччя; стрес; групова згуртованість; конфліктна поведінка; медіаційна грамотність; студенти; психопрофілактика