Публічні консультації в Україні: новели правового регулювання - Krainii, Pavlo (My University, 2025)
Проаналізовано теоретичні та практичні аспекти феномену публічних консультацій як однієї із правових форм участі громадянського суспільства, його інституцій та приватних осіб у здійсненні управління державними справами. Встановлено, що право на участь в управлінні державними справами перебуває у процесі постійного та динамічного розвитку у зв’язку зі змінами які відбуваються як в українському суспільстві так й європеїзації вітчизняного адміністративного законодавства яким врегульовується можливість використання публічних консультацій. Визначено, що публічні консультації на сьогоднішній день передбачені на рівні окремого Закону України, а також інших нормативних актів. Запропоновано внести зміни до Закону України «Про публічні консультації» які стосуються розширення предмету його регулювання, конкретизувати положення яке стосується співвідношення цього закону з іншими нормативними актами якими регулюється процедура публічних консультацій для уникнення колізій.
Keywords: право на участь в управлінні державними справами; інституції громадянського суспільства; публічні консультації