СТВОРЕННЯ ЦИФРОВОЇ МОДЕЛІ МІСЦЕВОСТІ ТА РЕЛЬЄФУ В ЦІЛЯХ ГЕОДЕЗИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ТЕРИТОРІЇ ЧАГОРСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ - Мітітюк, Микола Васийович (Чернівецький національний університет імені Ю.Федьковича, 2023)
Створено цифрову модель місцевості та рельєфу для потреб геодезичного забезпечення території використовуючи ГІС забезпечення QGIS та ArcGIS. Імпортовано векторизовані тематичні шари меж адміністративно-територіальних одиниць з сайту децентралізації до ГІС продукту та оцифровано межі населених пунктів території Чагорської територіальної громади. Відображено засобами QGIS цифрову модель місцевості території Чагорської територіальної громади використовуючи дані SRTM. Створено ЦМР методом оцифрування використовуючи ArcGIS та здійснено порівняння з попередньоствореною ЦММ завдяки пунктам ДГМ.
СТВОРЕННЯ ЦИФРОВОЇ МОДЕЛІ МІСЦЕВОСТІ ТА РЕЛЬЄФУ В ЦІЛЯХ ГЕОДЕЗИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ТЕРИТОРІЇ ЧАГОРСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ
Цифрові моделі рельєфу (ЦМР) використовують як основу під час створення сукупної інформаційної моделі про місцевість, а також вони мають самостійне значення для вирішення низки прикладних задач інженерного типу. Отже, питання точності побудови цифрових моделей рельєфу залишається актуальним. Від методів апроксимації Волошенкоповерхні залежить точність побудови цифрових моделей рельєфу. Тому, виходячи із способів завдання вихідної інформації про рельєф, у результаті математичного моделювання поверхні рельєфу необхідно забезпечити мінімальні відхилення математичної моделі й реальної земної поверхні не лише в точках, що задають рельєф (вузьковихідної інформації), а й між ними. При оцінці геодезичного забезпечення території, особливо при здійснені роєктувальних робіт важливим є аналіз рельєфу. Останнє можна дослідити завдяки створенню цифрової моделі місцевості, що може бути відображена використовуючи ГІС на прикладі QGIS та ArcGIS. Через це запропонована тематика дослідження є актуальною сьогодні.
Keywords: ЦМР, ЦММ, геодезичне забезбечення