КРАЄЗНАВЧІ ЕКСКУРСІЇ ЯК МЕТОД ПОГЛИБЛЕННЯ ЗНАНЬ З ГЕОГРАФІЇ УКРАЇНИ (НА ПРИКЛАДІ ЧЕРНІВЕЦЬКОГО РАЙОНУ) - Динту, Анна-Марія (My University, 2025)
Бакалаврська робота присвячена дослідженню краєзнавчих екскурсій як ефективного методу поглиблення знань з географії України на прикладі Чернівецького району. У роботі обґрунтовано актуальність використання екскурсійної діяльності у навчальному процесі як засобу формування просторового мислення, екологічної культури та пізнавального інтересу до рідного краю. Розглянуто теоретичні засади краєзнавчих екскурсій, їх класифікацію, принципи організації та педагогічну цінність. На основі аналізу природних, культурних та історичних об’єктів Чернівецького району запропоновано приклади тематичних маршрутів, що можуть бути інтегровані в освітній процес з географії. Розроблено методичні рекомендації щодо підготовки та проведення екскурсій для учнівської молоді. У результаті дослідження доведено, що краєзнавчі екскурсії сприяють не лише засвоєнню навчального матеріалу, а й розвитку емоційно-ціннісного ставлення до природи й культурної спадщини України.
Keywords: краєзнавство, географія України, екскурсія, Чернівецький район, пізнавальна діяльність, методика навчання.