Рухова активність у структурі мотиваційно-ціннісних орієнтацій підлітків - Цюпак, Юрій; Цюпак, Тетяна; Васкан, Іван; Цюпак, Юрій; Shvai, Oleksandr; Гнітецький, Євгеній (журнал Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, 2019)
Важливий і невід’ємний чинник здорового способу життя школярів –належний рівень рухової активності. Результати наукових досліджень засвідчують, що в підлітків,які навчаються в закладах загальної середньої освіти,спостерігаємо зниження рухової активності. Це зумовлюєстворення здо-ров’язберігального освітнього середовища й розробки мотиваційнихзасобів залучення учнів до систематичних занять фізичними вправами. Мета дослідження–визначення рівня сформованості мотиваційно-ціннісних орієнтаційдо рухової активності в підлітків. Матеріал і методи дослідження.У дослідженівзяли участьпідлітки загальноосвітніх навчальних закладів NoNo 9, 11, 26м.Луцька.Для визначення рівня стану сформованостімотиваційно-ціннісних орієнтацій до рухової активностінами проведено анкетування. Анкета включала комплекс запитань, за допомогою яких можна установитирівень інтересу до уроку з фізичної культури, мотиви до занять фізичними вправами таставлення підлітків до форм фізичної активності. Ре-зультатидослідження. Результати дослідження засвідчили, що рівень інтересу до фізичного виховання й спорту в підлітків невисокий. Лише 9,8–19,5 % дівчат і 23,2–31,7 % хлопців мають високий рівень інтересу до рухової активності. Із віком у школярів простежуємо тенденцію до зниження інтересу до систематичних занять фізичними вправами. Водночас аналіз результатів анкетування виявив такі основні мотиви занять фізичною культурою для підлітків: можливість поліпшити стан здоров’я, мати гарну будову тіла, підвищити фізичну підготовленість, оволодіти технікою фізичних вправ й отримати добрі оцінки. І водночас дані анкетування демонструють, що 3–4рази на тиждень виконують фізичні вправи лише 14,6–22,3 % дівчат і 17,3–31,2 % хлопців. Більшість учнів обмежують свою рухову активність лише обов’язковими уроками фізичної культури та, судячи з відповідей респондентів, вільний час заповнюють діяльністю, яка не має нічого спільного з активним дозвіллям і руховою активністю.
Motor Activity in the Structure of the Motivational-Value Orientations of Adolescents
Important and inalienable factor of a healthy way of life of schoolchildren is the proper level of motor activity. The results of scientific research show that in adolescents of general educational institutions there is a decrease in motor activity. This leads to the creation of a health-preserving educational environment and the development of motivational means for involving students in systematic physical exercises. The Purpose of the Studyis to study the state of formation of motivational-value orientations for motor activity in adolescents. Material and Methods of Research.The research was attended by adolescents of general education institutions number 9, 11, 26, Lutsk. In order to determine the level of the state of formation of motivational-value orientations for motor activity, we conducted a questionnaire. The questionnaire included a set of questions that can help you determine the level of interest in a physical education lesson, define the motives for exercises with physical exercises, and differentiate the attitude of adolescents towards forms of physical activity. Research Results.The results of the study showed that the level of interest in physical education and sports in adolescents is low. Only 9,8–19,5% of girls and 23,2–31,7% of boys have a high level of interest in motor activity. With age, students tend to reduce their interest in systematic physical activity. At the same time, the analysis of the results of the questionnaire revealed the following main reasons for physical education for adolescents: the ability to improve their health, have a good body structure, increase physical fitness, master the technique of physical exercise and get good grades. At the same time, these questionnaires show that only 14,6–22,3% of girls and 17,3–31,2% of boys perform physical exercises 3–4 times a week. Most students limit their motor activity to only compulsory physical education lessons and judging by respondents’ answers, they fill in free time with activities that have nothing to do with active leisure and motor activity.
Keywords: рухова активність, інтерес, мотивація, формифізичної активності, підлітки; motor activity, interest, motivation, forms of physical activity, adolescents